Ausangate Circuit in Peru
Ausangate circuit, één van de meest adembenemende tochten in de Andes waarbij je ook nog een bezoek brengt aan de welbekende Rainbowmountain. Je wandelt langs gletsjers, verbluffende kristalheldere meren, hoge toppen en een overvloed aan dieren in het wild met zelden andere wandelaars in zicht. Je bent aan het einde van de wereld!
Deze 5-daagse trekking brengt je langs de hoogste berg van de regio Cuzco (6400m) en is een inspannende tocht waarbij je vele passen passeert die wel de 5000 meter hoogte bereiken. Deze trail is daarom alleen geschikt voor de ervaren bergwandelaar. Ik heb het geluk gehad deze trail te mogen lopen en vertel jullie hierover meer in dit artikel.

Ooit wel eens gehoord van de Ausangate?
De Andes is een waar hikersparadijs. Het lopen van een trail is één van de vele redenen om naar Peru te reizen. Trektochten zoals de Inca Trail en Salkantay zijn welkbekende tochten die vaak op de bucketlist staan van reizigers en hikers. Maar heb je ooit wel eens gehoord van de Ausangate Circuit in Peru? Deze trail is een must voor de echte wandelliefhebber en deze nog onbekende tocht verdient het om tussen het rijtje te staan van hikes die je niet mag overslaan!


Verschil met de Inca Trail en Salkantay Trek
Deze indrukwekkende meerdaagse tochten (Inca Trail en Salkantay) brengen je naar Machu Picchu. Een andere wat onbekendere tocht in deze regio is de Ausangate Circuit. Wat is nou het verschil en waarom wil je nou de Ausangate lopen? Een zeker net zo indrukwekkende hike door de Andes welke een must is voor de echte avonturier!
De Inca Trail en Salkantay Trek eindigen beide bij Machu Picchu. De Ausangate berg ligt op ongeveer 100 km ten zuidoosten van Cusco en zal je niet langs deze ruïnestad brengen. Als je Peru bezoekt wil je uiteraard een bezoek hieraan niet missen en dat hoeft ook zeker niet als je de Ausangate Trek loopt. Ik heb mijn bezoek aan Machu Picchu direct gepland na deze tocht. Op de laatste dag word je teruggebracht naar Cusco waar je de trein kan pakken naar Aguas Calientes. De uitvalbasis voor een bezoek aan Machu Picchu.
Tijdens deze 5-daagse tocht zijn wij twee andere reizigers tegengekomen. Het maximum aantal permits dat wordt uitgegeven bij de Inca Trail is 500 per dag! Yes, dit klopt, dit betekent dat er per dag 500 mensen deze route lopen. Je kunt dus al nagaan wat een verschil dit is met de 2 toeristen die wij zijn tegenkomen. Omdat de Inca Trail al maanden van tevoren geboekt moet worden en vaak vol zit, boeken veel reizigers de Salkantay als alternatief. Nu weet jij dat de Ausangate ook een optie is!
Wat de Ausangate Trek uniek maakt
Wauw!! Zo super mega gaaf, zoals ik al eerder zei, dit is echt een must voor op je wandellijstje. Hier lees je waarom ik zo enthousiast ben over deze geweldige meerdaagse trektocht.
*Geen massatoerisme!
Omdat deze tocht nog onbekend is en de overall reiziger kiest voor de Inca Trail of de Salkantay is dit gebied nog rustig. Zoals je hebt kunnen lezen zijn wij maar 2 andere toeristen in 5 dagen tijd tegen gekomen. Het voelt alsof je aan het einde van de wereld bent, alleen jij en de immense bergen (en de ontzettend leuke dieren die je tegenkomt). Een ander voordeel is dat je geen permit nodig hebt zoals bij de Inca Trail (die je vaak al maanden van tevoren moet reserveren omdat het anders al vol is).


*Rainbowmountain voor jezelf
Tijdens deze tocht wandel je langs de Rainbowmountain. Ja je leest het goed, de fenomenale Rainbowmountain! En je hebt hem bijna voor jezelf ook nog. Omdat je op dag 2 eindigt aan de voet van de Vinicunca (oftewel Rainbowmountain) en daar overnacht kun je op dag 3 al heel vroeg deze bijzondere kleurrijke berg bezoeken. Je bent dan de grote mensenmassa en dagjesmensen voor. Na een indrukwekkend uitzicht en een fotoshoot verder loop je naar de volgende pass. De weg ernaartoe is prachtig! Je loopt aan de “achterkant” van de Vinicunca en hebt tijdens de weg omhoog een adembenemend uitzicht over onder andere de Rainbowmountain, welke je mist als je alleen een dagtocht plant.



*De vergezichten
Het bijzondere van deze tocht is de stilte en verscheidenheid aan landschappen. Elke dag is anders (al is elke dag wel mega intens en zwaar). Per dag ga je één pass over (behalve op dag 1) en ik bleef mij steeds weer verbazen over de schoonheid van deze regio. Terwijl je de pass beklimt ontstaat er een nieuwsgierigheid wat er aan de andere kant van de berg te zien is.




*Sta oog in oog met wilde dieren
Als je ze nog niet gezien hebt in Peru dan kom je ze wel tegen tijdens deze tocht: lama’s en alpaca’s. Als je geluk hebt, zie je zelfs de zeldzame en beschermde vicuña. De vicuña behoort net zoals de llama en alpaca tot de kameelachtige. De wol van de vicuñas is bijzonder zacht en kostbaar. Een vicuña produceert slechts een pond wol per jaar en kan maar 1 keer in de 3 jaar geschoren worden. De wol is daarom ook zeer prijzig, je betaalt voor een meter wol al snel €2000 (ja het zijn echt 3 nullen). Nog een bijzonder schattig wezen dat je tegen kan komen is de onstuimige vizcacha (familielid van de chinchilla). Op de laatste dag zijn wij omringd door deze beestjes, wel tientallen die rondrennen en nieuwsgierig rondkijken.


*Very spicy
Wat deze tocht zeker onderscheidt van de andere tochten rondom Cusco is de zwaarte. Tijdens deze tocht wandel je continu boven de 4000 m en ook verblijf je elke nacht op een hoogte tussen de 4300 en 4650 m. Ga deze trekking daarom ook echt alleen lopen als je een ervaren hiker bent (op hoogte).


*Geen vaste campsites en campsites with a view
Afhankelijk van het wandeltempo en het weer wordt er per dag bekeken waar het kamp wordt opgezet om te overnachten. Er zijn bestaande campsites maar hier kan van worden afgeweken. Verblijf op bepaalde plekken buiten de campsites wordt altijd overlegd met de locals.




*Meet the locals
Tijdens deze trekking ben je echt geïsoleerd en loop je 5 dagen door de bergen. Je komt niet langs dorpen en ziet geen hele gemeenschappen. Echter hier en daar kom je een verlaten local tegen. Op de tweede dag tijdens de lunch komen er 3 nieuwsgierige aagjes langs. Het blijken broertjes en zusje te zijn. Waar hun ouders zijn, geen idee, het lijkt er ook niet op dat hier in de buurt een dorp is. Ik krijg het idee dat ze nog nooit eerder een toerist hebben gezien aan de manier waarop ze naar ons kijken. Ik probeer wat Spaans met ze te praten, maar ze spreken quechau (dialect). Wij maken een selfie en ze zijn helemaal onder de indruk van mijn telefoon. Ze moeten giechelen want ze vinden het gek om zichzelf op een scherm te zien. Zo bijzonder, wat een lieverds.!




Praktische informatie
- Duur: 5 dagen (4 nachten)
- Totaal aantal kilometers: 65 km (ongeveer 12 km per dag)
- 7-8 uur wandelen per dag (met uitzondering van
dag 1, dan wandel je tussen de 2-3 uur) - 4 passen tussen de 4800-5200 meter hoogte
- Seizoen: maart – december
- Aan te raden te lopen met gids
4 tips om je voor te bereiden op deze tocht
*Wat houdt deze tocht in?
Lees je goed in, hoe zwaar is deze tocht, past dit bij jou, denk jij dit te kunnen? Het is een zware tocht die niet voor iedereen is weggelegd. Deze is een stuk zwaarder dan de Salkantay en de Inca Trail. Heb je nog nooit eerder een wandelreis of zware hike gemaakt, dan is deze wandeling misschien wat heftig om mee te starten. Let op, je kunt tijdens deze wandeling niet zomaar meer terug.
*Be fit and ready
Denk jij deze tocht te kunnen lopen, bereid je hier thuis dan al op voor. Trek je wandelschoenen aan, pak je wandelstokken en ga erop uit in het Mooie Nederland. Twijfel je, dan kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld eerst een jaar dicht bij huis te gaan wandelen, denk hierbij aan de Dolomieten. Bevalt dit, dan is de Ausangate een mooi vervolg. Indien je wel graag wilt wandelen in Peru, rondom Cusco maar liever een dagtocht wilt maken, is de wandeling met La Base Lamay in de Sacred Valley een perfect alternatief.
*Acclimatiseren
Verder wat essentieel is voordat je deze tocht begint is het acclimatiseren. Zonder eerst te wennen aan de hoogte is het niet aan te raden deze trekking te starten.
*Neem de juiste spullen mee
-(ingelopen) wandelschoenen
-drinkfles
-dagrugzak
-thermokleding
-t-shirts
-fleecetrui
-(trekking)jas
-trekkingsbroek (licht, luchtig en sneldrogend)
-trekking sokken
-poncho/regenjas
-muts
-handschoenen
-slippers (handig na afloop van de wandeling)
-pet/hoed/zonnebril (bescherming tegen de zon)
-zonnebrand
-zeep/kleine reishanddoek
-hoofdlamp
-camera
-persoonlijke medicijnen, EHBO mini kid
-paspoort
-cash geld voor onderweg (fooien)
-eventueel een duffelbag
-slaapzak
Minimaal comfortniveau -5 graden Celsius. Bij sommige organisaties kun je er één huren.
-wandelstokken
Deze zijn zeker aan te raden, als twintiger moest ik even over de drempel om wandelstokken te gaan gebruiken. Maar eenmaal gewend en je wilt niet meer terug. Ze geven zoveel comfort en steun zowel met klimmen als dalen.
!Tip!
Omdat de weersomstandigheden in de bergen onvoorspelbaar zijn kan het het ene moment regenen, dan de zon schijnen en zelfs sneeuwen. Dus wees hierop voorbereid en neem daarom laagjes mee zodat je niet alleen met je dikke fleecetrui opgescheept zit als de zon doorkomt en je wegsmelt van de hitte.


De beste manier om te acclimatiseren
Tijdens deze 5-daagse tocht wandel je continue boven de 4000 m. Je start op dag 1 de wandeling op een hoogte van 4180 m. Deze tocht kun je daarom ook echt niet doen zonder eerst te acclimatiseren. Dit kun je doen door eerst een aantal (minimaal 3) dagen in Cusco te verblijven, want deze bijzondere oude Maya hoofdstad zelf ligt al op 3550 hoogte. En dit is geen straf want in Cusco kun je je dagen lang vermaken. Wat ik ook zeker aanraad is een dagtocht te wandelen met de lokale en organisatie La Base Lamay. Deze tocht neemt je mee door de Sacred Valley (Heilige Vallei). Ideaal om vast te wennen aan de hoogte en aan het wandelen. Dit is alvast een voorproefje voor je ervaring in het Andes gebied.


Waar kun je deze trekking boeken?
Wij hebben deze trekking geboekt bij SNP Natuurreizen, een specialist in wandelreizen. Het voordeel van het boeken bij deze touroperator is de service en kwaliteit. De partner van SNP die deze trekking uitvoert heeft in de jaren 2013-2016 elk jaar de World Travel Award gewonnen voor ‘South America’s Leading Green Touroperator’. Deze prijs is een erkenning voor de verduurzaming van hun trektochten. Deze worden uitgevoerd door een team van enthousiaste gidsen en koks.
Inbegrepen in deze tocht is:
-De briefing in Cusco 1 of 2 dagen voor vertrek.
-Transport op dag 1 en dag 5 (begin en einde trektocht)
-Engelstalige berggids en kok
-Bagagevervoer (wordt vervoerd met paarden)
-4 kampeernachten
-Alle maaltijden
-SNP-informatiepakket

Welkom op mijn blog. Wat leuk dat je hier terecht bent gekomen! Ik ben Lisa, een actieve en enthousiaste dertiger die het liefst het hele jaar door op reis is. Reizen is voor mij de beste manier om nieuwe ervaringen op te doen en jezelf en anderen te leren kennen. In mijn blogs neem ik je mee in mijn reiservaringen en reisenthousiasme. Ik hoop dat mijn reizen je reiskriebels en de motivatie geven om zelf op een fantastisch avontuur te gaan. Let’s explore the world!