Hoe bepaal je de zwaarte van een wandeltocht?

De vraag die ons vaak gesteld wordt nadat wij een wandeltocht hebben gelopen is: Hoe zwaar was de tocht? En hoeveel kilometers liepen jullie per dag? Het is lastig om exact aan te geven hoe zwaar een tocht is. Dit is namelijk erg persoonsafhankelijk. Wat voor de éne persoon een makkelijke wandeling is, kan door de ander als erg zwaar worden ervaren. Daarnaast zijn niet alleen het aantal kilometers dat je loopt van belang, maar hebben bijvoorbeeld ook het aantal hoogtemeters, de ondergrond of het dragen van een zware backpack veel invloed op de zwaarte van een tocht. Om jou te helpen bij het bepalen van de moeilijkheidsgraad hebben wij een tool ontwikkeld die rekening houdt met de meest belangrijke factoren die hierop van invloed zijn. Als uitgangspunt zijn wij uitgegaan van een persoon tussen de 18-55 jaar met een gezond BMI welke twee maal per week aan sport doet. 

Heb jij een wandeltocht op het oog maar twijfel je nog over de zwaarte, vul dan onderstaande tool in en kijk hoe jouw wandeling op de Hike-Zwaarte-Meter scoort!!  

Hike zwaarte Meter

Let op: met deze tool bereken je een afzonderlijke wandeldag. Ga je een meerdaagse tocht lopen, vul dan de specifieke gegevens in van één bepaalde dag.



















N.B.1: Voor het ontwikkelen van de tool is gebruik gemaakt van wetenschappelijke studies en  persoonlijke wandelervaring. Echter zijn er weinig studies uitgevoerd naar de correlatie tussen de verschillende factoren waardoor deze tool met name een indicatie geeft van de zwaarte van een wandeltocht.  

N.B.2: Wij raden deze tool niet aan te gebruiken voor Klettersteig tochten of tochten waarbij grotendeels met handen en voeten moet worden geklommen. 

Toelichting Hike-zwaarte-meter

Aantal wandeldagen
Een meerdaagse wandeltocht kan flink pittig zijn. Na een aantal dagen lopen kunnen je benen vermoeid raken en niet meer zo fris aanvoelen. Ook wandelen met spierpijn kost extra energie. Het kan prettig zijn om op voorhand een rustdag in te plannen. 

Aantal kilometers 
Heb je er al eens over nagedacht dat een lange dag wandelen niet alleen fysiek zwaar is maar je ook nog eens een korter herstelmoment hebt tot de volgende wandeldag? Hoe meer kilometers, hoe zwaarder de wandeling. Dat klinkt logisch maar is niet altijd het geval. Soms is een tocht qua kilometers kort maar loop je veel hoogtemeters. Zo kun je een hele dag bezig zijn met een flinke klim en maar 10 km gelopen hebben. 

Totaal aantal meters klimmen en dalen 
De ene persoon klimt liever en dan ander daalt liever. Dit is persoonsafhankelijk. Klimmen doet een beroep op je hart en vaatstelsel, je conditie. Je raakt buiten adem en verbrand veel energie. Bij het dalen worden je gewrichten (o.a. knieën, heupen) op de proef gesteld. 

Ondergrond
Glibberige modder, sneeuw, mul zand of strak asfalt. In principe kun je op iedere ondergrond wandelen. Toch wandelt het niet op iedere ondergrond even gemakkelijk. 

Temperatuur
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de ‘ideale wandeltemperatuur’ 17 tot 20 graden Celsius is. Bij koude temperaturen moet ons lichaam extra energie vrijmaken om warm te blijven en bij temperaturen hoog in de 30 graden veranderen we in een gekookt ei en kunnen we amper nog een prestatie leveren. 

Hoogte 
Hoe hoger je klimt hoe lager de luchtdruk is. Zo is de luchtdruk op 3500m met 35% gedaald en op 5000m zelfs met bijna 50%. Deze verminderde luchtdruk maakt dat het moeilijker is om zuurstof uit de lucht op te nemen. Daarnaast is de zuurstofconcentratie in de lucht zelf ook lager. 
Dat wil dus zeggen dat het niet alleen moeilijker geworden is om zuurstof op te nemen door de lagere druk, maar dat er bovendien ook nog eens minder zuurstof aanwezig is.
Je kan je prestatie optimaliseren door gradueel te stijgen. Op deze manier heeft je lichaam de tijd om extra rode bloedcellen aan te maken welke helpen om zuurstof naar je spieren te brengen.  

Bagage 
Heb jij moeite met keuzes maken wat mee te nemen of kies je alleen het hoognodige? Tijdens sommige wandelingen kan je kiezen voor bagagevervoer door een busje, ezel of porter (iemand die jouw spullen draagt). Dit zorgt ervoor dat je zelf minder zwaar hoeft te tillen. Ook maakt het verschil of je in een berghut slaapt of zelf je tentje moet meenemen.

Gebruik van wandelstokken  
Over het nut van wandelstokken variëren de meningen. Persoonlijk vinden wij het prettig om ze te gebruiken. Ze zorgen voor een actieve houding, meer gebruik van het bovenlichaam, meer balans en helpen ook bij het opvangen van het lichaamsgewicht tijdens een daling. 

Persoonlijke factoren
Tot slot komen we bij persoonlijke factoren. Hierbij kan je denken aan BMI, conditie en ervaring met bergwandelen. Maar ook vorm van de dag (zoals nachtrust en energiebalans) spelen een belangrijke rol in hoe zwaar je een wandeltocht ervaart..

Welkom op mijn blog. Wat leuk dat je hier terecht bent gekomen! Ik ben Lisa, een actieve en enthousiaste dertiger die het liefst het hele jaar door op reis is. Reizen is voor mij de beste manier om nieuwe ervaringen op te doen en jezelf en anderen te leren kennen. In mijn blogs neem ik je mee in mijn reiservaringen en reisenthousiasme. Ik hoop dat mijn reizen je reiskriebels en de motivatie geven om zelf op een fantastisch avontuur te gaan. Let’s explore the world!

MEER LEZEN?