Wat je moet weten over de Annapurna Trekking
De Annapurna Trekking is één van de meest spectaculaire trektochten door de Himalaya. Dit wordt bewezen door de populariteit van deze meerdaagse hike. Deze tocht staat op vele bucketlists en meer dan terecht. Heb jij al wel eens van de Annapurna Trekking gehoord? Houd jij ook van hiken, avontuur, cultuur en een uitdaging? Lees dan het volgende artikel en wie weet komt deze trekking ook op jouw lijst!

De Annapurna Trekking
De Annapurna Circuit Trek is een meerdaagse tocht op het Annapurna Circuit. Deze uitdagende trektocht door de Himalaya is geschikt voor de echte avonturier. De meeste wandelaars lopen het circuit tegen de klok in zodat je steeds iets meer de hoogte in gaat. Het hoogteverschil dat je dagelijks moet overbruggen is kleiner dan wanneer je met de klok mee loopt. Het hoogste punt dat je bereikt is 5416 meter hoog wanneer je de Thorung La Pass overgaat.
Hoeveel dagen is de Annapurna Trekking
Vanwege de grote variatie aan indelingsmogelijkheden van de route, loopt het aantal loopdagen uiteen van 14 tot 20 dagen. Een deel van het circuit is geasfalteerd en sommige lopers besluiten dit over te slaan. Je kunt ervoor kiezen om te starten met lopen in Besisahar of bijvoorbeeld het eerste gedeelte met de jeep te gaan en je te laten brengen naar Chame. Ook het laatste stuk kun je inkorten. Veel trekkers eindigen de tocht in Poon Hill en pakken vanaf daar de bus naar Pokhara of Kathmandu. Hieronder vind je een reisplan van een 14-daagse tocht.
Reisplan Annapurna Trekking
Dag 1 | Besisahar – Ngadi
Dag 2 | Ngadi – Jagat
Dag 3 | Jagat – Dharapani
Dag 4 | Dharapani – Chame
Dag 5 | Chame – Upper Pisang
Dag 6 | Upper Pisang – Manang
Dag 7 | Manang, ice lake (acclimatisatie dag)
Dag 8 | Manang (rustdag)
Dag 9 | Manang – Yak Kharka
Dag 10 | Yak Kharka – Thorung Phedi
Dag 11 | Thorung Phedi – Thorung high camp – Thorung Phedi (acclimatisatie dag)
Dag 12 | Thorung Phedi – Thorung La Pass – Mukinath
Dag 13 | Mukinath – Kagbeni
Dag 14 | Kagbeni – Jomsom
Een uitgebreid dagprogramma met extra informatie over de afstanden en duur vind je in het artikel Annapurna Trekking: dag tot dag programma.
Wanneer kun je het beste de Annapurna Trek lopen?
De Annapurna trekking kent twee ‘windows’ per jaar: van september tot december en van maart tot mei (herfst en lente). De temperaturen zijn aangenaam, de bloemen staan in bloei en de lucht is vaak strakblauw. Vanwege de hoogte kunnen de temperaturen flink verschillen. Zo kun je de eerste dagen in het dal nog in je t-shirt lopen en genieten van temperaturen oplopend tot 30 graden Celsius en even later op hoogte lopen koukleumen bij temperaturen onder 0. Een goede voorbereiding en gepaste kleding is daarbij nodig. Meer informatie over een goede uitrusting vind je verder in het artikel.
Het is ook mogelijkheid om de Annapurna Trek in de winter of zomermaanden te lopen. Let wel op, in de wintermaanden kan het erg koud zijn en in de zomer kun je last hebben van het regenseizoen.
De Annapurna Trek zelf lopen of met gids?
In tegenstelling tot de Manaslu Trek kun je het Annapurna Circuit lopen zonder gids. De route wordt met markeringen aangegeven. Ook zijn er in Kathmandu en Pokhara gedetailleerde kaarten te koop. En geen zorgen, tijdens de wandeling kom je genoeg andere lopers of locals tegen die je de weg kunt vragen of waar je gezellig mee kunt kletsen. Je kunt in verschillende dorpen overnachten en hoeft dit niet van tevoren vast te leggen. Let wel op dat je op tijd vertrekt met lopen en op tijd stopt zodat je nog een slaapplek kunt bemachtigen.
Hoe zwaar is de Annapurna trektocht?
Lees je van tevoren goed in. Hoe zwaar is deze tocht, past dit bij jou, denk jij dit te kunnen? Het is een zware trekking die niet voor iedereen is weggelegd. Heb je nog nooit eerder een wandelreis of lange hike gemaakt, dan is deze wandeling misschien wat heftig om mee te starten. Let op, je kunt tijdens deze wandeling niet zomaar meer terug. De zwaarte zit hem bij de Annapurna vooral in de dagen dat je op hoogte loopt en de duur van de tocht. Hier wat praktische informatie op een rij:
- Duur: 14 – 20 dagen (afhankelijk vanaf waar je start en eindigt)
- Laagste punt: 760 meter
- Hoogste punt: 5416 meter (Thorung La Pass)

Het verblijf tijdens de Annapurna Trekking
De accommodaties langs de route worden theahouses genoemd en zijn erg sfeervol. Ze zijn gemaakt van lokale grondstoffen (voornamelijk hout), in leuke kleuren geschilderd en hebben een algemene ruimte die met een haardvuur verwarmd is. De slaapplekken zijn kleine aangrenzende of vrijstaande huizen welke doen denken aan een tuinhuis. De meeste huizen zijn basic ingericht met enkel twee bedden en hebben geen verwarming. De (hurk)toilet en douche worden gedeeld met andere gasten.
Wat kun je verwachten van het eten in de Annapurna regio?
Elk theahouse heeft een restaurant met continentale gerechten. Vaak worden de groenten gekweekt uit eigen tuin en is dus vers van de pers en biologisch. De continentale gerechten kunnen soms wat beperkt zijn, houd daar rekening mee. Je bent immers in een afgelegen gebied in Nepal.
Dal Bhat is het nationale gerecht in Nepal en bestaat uit gestoomde rijst (Bhat), groente, linzen (Dal) en soms nog aangevuld met kip. De Dal Bhat wordt onbeperkt aangevuld door de kok indien gewenst. Dit gerecht wordt daarom ook wel ‘Dal Bhat 24 hour’ power genoemd.
De kosten voor de maaltijden per dag (ontbijt-lunch-diner) bedragen ongeveer €15-€20 per persoon.
Tip! Neem extra snacks mee voor onderweg zoals notenbars en/of koeken, deze zijn te verkrijgen in de steden Kathmandu en Pokhara.
Watertappunten tijdens de Annapurna Trekking
Je kunt bij elk theahouse flessen water kopen. Echter is het veel duurzamer en goedkoper om zelf je drinkfles mee te nemen en bij te vullen bij de waterbronnen die je regelmatig tegenkomt. Het is wel belangrijk het water te zuiveren met waterzuiveringstabletten om te voorkomen dat je ziek wordt.
Waar boek je de Annapurna Trekking?
Wanneer je ervoor kiest om de trekking te lopen met een gids kun je deze ter plaatse boeken in bijvoorbeeld Kathmandu of Pokhara. In onder andere de backpackerswijk Thamel, Kathmandu zijn tientallen reisbureaus waar je de Annapurna Trek kunt boeken. Vaak is het ook mogelijk om bij de accommodatie een trekking te boeken (Manaslu Trek, Annapurna Circuit, Everest Basecamp).
Let op, wanneer je ter plaatse boekt, dien je twee pasfoto’s af te geven voor de permits. Mocht je deze niet bij je hebben, dan kun je een pasfoto laten maken in één van de vele boekenwinkels in de wijk Thamel. Alleen dit al is een beleving op zich.
Wanneer je liever van tevoren een georganiseerde reis wil boeken met gids, kun je dit boeken bij diverse reisorganisaties in Nederland. Bijvoorbeeld bij SNP Natuurreizen. Zij zijn gespecialiseerd in wandelreizen binnen en buiten Europa.
Vereiste vergunningen voor de Annapurna Trekking
Voor de Annapurna Trek heb je 2 vergunningen nodig die je voordat je aan de tocht begint kunt aanschaffen bij het Nepal Tourism Office in Kathmandu of bij het Pokhara Tourist Office. Zorg ervoor dat je minimaal 4 pasfoto’s meeneemt voor de vergunningen.
- Trekker’s Information Management System (TIMS): kosten SAARC burgers: 200 NPR, kosten overige nationaliteiten 2000 NPR (ongeveer 20 USD)
- Annapurna Conservation Area Permit (ACAP): kosten SAARC burgers: 200 NPR, kosten overige nationaliteiten 2000 NPR (ongeveer 20 USD)
Het is van belang dat je deze permits goed bewaard en hier eventueel een foto van maakt zodat je deze kunt laten zien wanneer er een controle plaats vindt.
Wanneer je deze trekking boekt via een organisatie dan wordt de permit vaak geregeld door de organisatie.
Hoe kun je je het beste voorbereiden op de Annapurna Trekking?
Denk jij deze tocht te kunnen lopen, bereid je hier thuis dan al op voor. Trek je wandelschoenen aan, pak je wandelstokken en ga erop uit in het Mooie Nederland. Twijfel je, dan kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld eerst een jaar dicht bij huis te gaan wandelen, denk hierbij aan de Dolomieten. Bevalt dit, dan is de Annapurna Trek een mooi vervolg. Heb jij ervoor gekozen om deze geweldige tocht te maken, zorg dan dat je de juiste uitrusting meeneemt. Niks is zo vervelend als je met een te zware tas loopt met onnodige spullen of juist de belangrijkste dingen vergeet. Bekijk hieronder de paklijst.
Paklijst
-(ingelopen) wandelschoenen
-goede kwaliteit backpack + regenhoes
-drinkfles
-thermokleding
-t-shirts
-fleecetrui
-(trekking)jas
-trekkingsbroek (licht, luchtig en sneldrogend en eventueel afritsbaar)
-trekking sokken
-buff (nekwarmer)
-poncho/regenjas
-muts
-handschoenen
-slippers (handig na afloop van de wandeling)
-pet/hoed/zonnebril (bescherming tegen de zon)
-zonnebrand
-zeep/kleine microvezel reishanddoek
-cleaning whipes (je kunt namelijk niet overal douchen)
-handdesinfectiemiddel
-handwasmiddel
–waterzuiveringstabletten
-hoofdlamp
-camera
-powerbank
-speelkaarten
–e-reader
-persoonlijke medicijnen, EHBO mini kid
-paspoort
-cash geld voor onderweg
-eventueel een duffelbag
-slaapzak
Minimaal comfortniveau -5 graden Celsius. Bij sommige organisaties kun je er één huren. Ben jij van plan om vaker een meerdaagse tocht te lopen dan adviseer ik je om er zelf één aan te schaffen. Bergfreunde heeft een groot aanbod in slaapzakken met verschillende comfortniveaus.
-wandelstokken
Deze zijn zeker aan te raden. Als twintiger moest ik even over de drempel om wandelstokken te gaan gebruiken. Maar eenmaal gewend en je wilt niet meer terug. Ze geven zoveel comfort en steun zowel met klimmen als dalen. Wandelstokken kun je in Kathmandu kopen in één van de vele outdoorwinkels. Echter is het aan te raden deze van tevoren te kopen in Nederland zodat je alvast kunt oefenen en verzekerd bent van goede wandelstokken. Decathlon biedt uitstekende kwaliteit wandelstokken aan voor een leuke prijs.
!Tip!
Omdat de weersomstandigheden in de bergen onvoorspelbaar zijn kan het het ene moment regenen, dan de zon schijnen en zelfs sneeuwen. Dus wees hierop voorbereid en neem daarom laagjes mee zodat je niet alleen met je dikke fleecetrui opgescheept zit als de zon doorkomt en je wegsmelt van de hitte.


Welkom op mijn blog. Wat leuk dat je hier terecht bent gekomen! Ik ben Lisa, een actieve en enthousiaste dertiger die het liefst het hele jaar door op reis is. Reizen is voor mij de beste manier om nieuwe ervaringen op te doen en jezelf en anderen te leren kennen. In mijn blogs neem ik je mee in mijn reiservaringen en reisenthousiasme. Ik hoop dat mijn reizen je reiskriebels en de motivatie geven om zelf op een fantastisch avontuur te gaan. Let’s explore the world!