6 Tips voor Nationaal Park Berchtesgaden

Bij alpenweides en besneeuwde bergtoppen wordt vaak gedacht aan Frankrijk, Oostenrijk of Zwitserland. Maar niets is minder waar. In het zuiden van Duitsland vind je Nationaal Park Berchtesgaden dat ook tot het Alpengebergte behoort. Dit stukje natuurpracht, gelegen in de Beierse Alpen, heeft vele highlights. In het volgende artikel deel ik de absolute hoogtepunten van dit bijzondere gebied.

1. Met de boot van Koningsee naar Obersee

De Koningsee is ongetwijfeld een van de hoogtepunten van dit gebied. Met zijn smaragdgroene water ligt dit meer als een fjord ingebed tussen de Watsmann en de Jenner. Op het meer varen enkel elektrische boten en ervaar je absolute stilte. Als je geluk hebt tref je een stuurman die met zijn trompet laat horen hoe de stijlen bergwanden de klanken terugkaatsen met een indrukwekkende echo. Je kunt uitstappen bij St. Bartholomä kapel (duur 35 minuten) waar je verschillende wandelingen kunt maken. Ook kun je doorvaren naar de eindbestemming Salet (nog 20 minuten). Vanaf hier is het nog een klein stukje lopen naar de fotogenieke Obersee. Heb je nog niet genoeg van het verkennen van dit bijzondere gebied, wandel dan naar de Rötbach waterval. Het water valt hier 480 meter in het diepe. Houd er wel rekening mee dat de laatste boot terugvaart om 17:40 uur. 

Berchtesgaden

2. Op expeditie naar een ijsgrot

Vanaf de St. Bartholomä kapel, gelegen aan de Koningssee, wandel je in 75 min naar de ijsgrot, ook wel eiskapelle genoemd. Officieel is deze grot verboden terrein vanwege gevaar van instorting. Je komt echter niet meer tegen dan een rood-wit afzetlint dat meer een formele betekenis lijkt te hebben. Bij de enorme grot aangekomen zijn de gevolgen van klimaatverandering goed zichtbaar. Het ijs smelt en kraakt waardoor het dak van de Eiskapelle instabiel wordt en al voor een deel is ingestort. De grote van dit natuurfenomeen is indrukwekkend. Vergeet echter niet een dikke trui mee te nemen want het is bijzonder koud dicht bij de grot. 

Praktische informatie: 
Startpunt: Aanlegplaats St. Bartholomä aan de Koningssee
Aantal km: 12 km  
Wandelduur: 2,5 uur (retour)  

Berchtesgaden

3. Beklimmen van de Watzmann

Houd je van fysieke uitdaging en heb je geen last van hoogtevrees, dan zal de beklimming van de hoogste berg van de Beierse Alpen (2713 m) absoluut het hoogtepunt zijn van je bezoek aan dit gebied. De Watzmann wordt al tientallen jaren beklommen maar niet zonder risico. Het is dan ook een tocht die je niet mag onderschatten. 

De route bestaat uit een loop en is in totaal 22,2 km lang. Gemiddeld doet men 12-15 uur over de oversteigung en valleiwandeling terug naar het startpunt. Het is dan ook aan te raden om twee dagen te reserveren voor deze route. Vanaf het startpunt Wimbachbrucke loop je in 3-4 uur naar de berghut Watzmannhaus. De route loopt grotendeels via een hellend pad door het bos omhoog. Aangekomen bij grote berghut heb je een fantastische uitzicht over het Alpengebergte. 

Tip! Houdt er rekening mee dat deze wandeling in de zomermaanden erg populair is. Zorg er daarom voor dat je op tijd een bed reserveert in deze berghut. In de hut kan je additioneel een deken huren voor 10 euro per nacht of gebruik maken van je eigen slaapzak. 

Na een overnachting in Watzmannhaus kun je verdergaan met de wandeling die je naar de tweede top brengt. Via een technische klim over veel puin (losse rotsen) loop je in ongeveer 2,5 uur naar Hocheck (2651 m) waar het echte klimmen kan gaan starten. De route naar de Mittelspitse  (2713 m) en Sudspitze (2712 m) zijn maar gedeeltelijke voorzien van een begeleidende staalkabel. Het is officieel dan ook geen Via ferrata. 

Vanaf de Hocheck besluit ik dan ook de wandeling te staken, aangezien mijn ervaring met vrij klimmen beperkt is en mijn knieën beginnen te trillen. Door het gebrek aan staalkabels is deze tocht geschikt voor de zeer ervaren wandelaar waarbij je ook ervaring hebt met vrij klimmen. 

Houd er rekening mee dat de beste reistijd voor de klim van juli tot oktober is. Controleer vooraf of de berg sneeuwvrij is en je geen crampons nodig hebt. 

Praktische informatie: 
Startpunt: Parkplatz Wimbachbrücke
Aantal km: 22,2 km
Wandelduur: 12 tot 15 uur 
Klimmen: 2465 m 
Dalen: 2449 m 

Etappes: 
Wimbachbrücke – Watzmannhaus  – 3 uur 
Watzmannhaus – Hocheck – 2,5 uur 
Hocheck – Sudspitze –  2,5 uur 
Sudspitze – Wimbachgrieshütte – 3,5 uur 
Wimbachgrieshütte – Wimbachbrücke – 3 uur 

Berchtesgaden
Berchtesgaden

4. Hitlers Adelaarsnest

Al lang geleden was dit gebied onder bergbeklimmers en natuurliefhebbers erg in trek. Ook Hitler was direct onder de indruk en liet in 1938 door Martin Boremann het Kehlsteinhaus op de Obersalzberg bouwen. Ook wel het ‘Adelaarsnest’ genoemd.  Deze exclusieve locatie voor leden van de Nazi partij en andere speciale gasten is destijds onder onvoorstelbare omstandigheden gebouwd. Via de 6,5 km Kehlsteinstrasse rijd je in 15 minuten met een speciale bus 800 hoogte meters. De rijbaan is maar net breed genoeg voor één bus en geeft met helder weer een fantastische panorama over het gebied. Vanaf de parkeerplaats bereik je via een 127 m lange met natuursteen bekleedde tunnel een ronde hal. Hier neem je dwars door de berg een lift uitgerust met spiegelmessing en groene leren banken tot in het Aderlaarsnest. Na de oorlog werd gediscussieerd om het Adelaarsnest te slopen net als andere bouwwerken van hooggeplaatste Nazi leden op de Obersalzberg. Uiteindelijk is er voor gekozen om het Adelaarsnest met voor vele het mooiste uitzicht over de Duitse Alpen te behouden en te laten dienen als restaurant. Ondanks dat het Adelaarsnest een rommeltje lijkt en volstaat met hedendaags meubilair kon ik mij goed voorstellen hoe men hier vroeger hooggeplaatste gasten ontving op deze plek vol met historie. In het Adelaarsnest zelf is maar beperkte informatie over de tweede wereldoorlog te vinden. Ben je geïnteresseerd in dit onderwerp, breng dan een bezoek aan het documentatiecentrum Obersalzberg of de Obersalz bunker. 

Berchtesgaden

5. Het stadje Berchtesgaden

Wat een aangename verrassing bleek dit kleine stadje. Het oude centrum van Berchtesgaden ligt hoog in de vallei en kijkt uit over het Berchtegadener land. Aan het marktplek zijn fraai middeleeuwse gebouwen te zien zoals Gasthaus Zum Hirschen met muurschildering, een aantal kerken en een klooster. Maar voor ons was het hoogtepunt de Biergarten. Mannen in Lederhosen brengen grote pullen met Weissbier naar dorstige gasten terwijl er in het midden van de Biergarten een band Duitse Slagersmuziek speelt. De Duitse keuken met veel vlees waaronder Sweinhaxe bleek om je vingers bij af te likken. Tip: Wil je het mooiste viewpoint van Berchtesgaden op een foto vastleggen? Navigeer dan eens naar de Locksteinstrasse. Vanaf hier heb je een panoramisch zicht op de oude stad met zijn kerktorens en de imposante Watzmann op de achtergrond. 

6. Wimbachklamm

Tussen de bergen Watzmann en Hochkalter is vlakbij Ramsau een smalle kloof te vinden: de Wimbachklamm. In de jaren 80 is er een wandelroute aangelegd in de kloof. Deze route is zelfs uitgeroepen tot mooiste wandeling van Beieren. Voor het eerste deel van de kloof, welke ongeveer 200 m lang is, moet je een kaartje kopen bij een automaat van 2,50 euro p.p.. Over de gehele lengte van de kloof zie je het water via de bergwanden naar beneden vallen. Mocht je de rivier verder stroomopwaarts willen volgen dan kan je in 8,3 km naar de Wimbachgrieshütte (1327 m ) wandelen. 

Praktische informatie: 
Startpunt: Parkplatz Wimbachbrücke
Aantal km: 1 km  
Wandelduur: 30 min 

Berchtesgaden

Welkom op mijn blog. Wat leuk dat je hier terecht bent gekomen! Ik ben Lisa, een actieve en enthousiaste dertiger die het liefst het hele jaar door op reis is. Reizen is voor mij de beste manier om nieuwe ervaringen op te doen en jezelf en anderen te leren kennen. In mijn blogs neem ik je mee in mijn reiservaringen en reisenthousiasme. Ik hoop dat mijn reizen je reiskriebels en de motivatie geven om zelf op een fantastisch avontuur te gaan. Let’s explore the world!

MEER LEZEN?